Maalaus linnusta

Tiina Rossi, Kukkilintu ja elämänpuu - akvarelli- ja guassimaalauksia

Imatran kaupungin kirjastonhoitaja Tiina Rossin menneisyydestä löytyy käsi- ja taideteollisuusalan opintoja. Taide ja käsillä tekeminen ovat jo pitkään olleet tärkeä osa hänen elämäänsä ja keino irtautua työstä.

Rossi on sukeltanut viime aikoina perinteisten kirjontamallien maailmaan. Suomalaisilla on runsas ja värikäs perinne erilaisia kirjontatapoja, joista löytyy monia kauniita kuvioita. Hänen sukunsa juuret johtavat rajantakaiseen Karjalaan, ja näitä juuria tutkittuaan Rossi on kokenut erityisen läheisiksi sieltä peräisin olevat mallit. Niissä esiintyy usein kukkilintu- ja elämänpuuaiheita. Koska kirjonta ei kuulu Rossin vahvuuksiin, hän kehitteli kirjontamalleista omia muunnoksiaan, joita voi maalata.

Kukkilintu symboloi valoa, on onnen tuoja ja rakkauden vertauskuva. Niin karjalaiset kuin monet muut kansat uskoivat, että sielu poistuu ruumiista linnun muodossa. Siksi kukkilintuja kutsutaan toisinaan myös sielulinnuiksi. Kirjontatöissä linnut olivat erittäin suosittuja, ja ne esiintyvät monissa muodoissa, suurina ja pieninä.

Toinen karjalaisissa kirjontatöissä toistuva aihe on elämänpuu. Siinä kuvataan lintujen lisäksi erilaisia ornamentteja, ihmishahmoja sekä kasveja. Kuvio ei siis välttämättä muistuta lainkaan puuta. Tämä muuntautuu Rossin mielessä luonnon monimuotoisuuden kunnioitukseksi ja luonnonsuojelun arvostamiseksi, joista molemmat ovat lähellä hänen sydäntään.

Omissa muunnoksissaan Rossi on pyrkinyt yksinkertaisiin muotoihin ja värikkyyteen. Hän toivoo teostensa tuovan iloa ja valoa kaikenikäisten katsojien elämään.

Kuva: Tiina Rossi, Lemmen lehahdus, 2022, akvarelli- ja guassimaalaus, tussi.

 

Lisätiedot

Ti 30.8.2022 - Pe 30.9.2022
Imatran pääkirjasto

Hinta

Vapaa pääsy