Talvisodan taivas -näyttely, kuva: Henrik Frondelius

Talvisodan taivas - Ruokolahden ilmataistelu 29.2.1940

Imatran kaupunginmuseon näyttely Talvisodan taivas kertoo tekstein, kuvin ja esinein Ruokolahden ja Imatran ilmatilassa 29.2.1940 käydystä ilmataistelusta, joka oli menetettyjen lentokoneiden määrän huomioon ottaen talvisodan merkittävin.

Talvisodan loppupuolella, helmikuun lopussa 1940 Ruokolahden Rasilan tuntumaan, Haapaveden jäälle sijoitettuun Ilmavoimien jäätukikohtaan oli sijoitettu Lentolaivue 24:n ja Lentolaivue 26:n hävittäjiä. Karkauspäivän aamulla tukikohtaansa palaavia suomalaishävittäjiä oli seurannut neuvostohävittäjäpartio, joka sai selville Ruokolahden jäätukikohdan sijainnin. Samana päivänä klo 12 jälkeen Imatran Ilmapuolustusaluekeskus antoi ilmavaroituksen saatuaan tiedon vihollismuodostelmasta, joka suuntasi kohti jäätukikohtaa. Ilmoituksen viivästymisen vuoksi 23:n neuvostohävittäjän iskuosasto pääsi tekemään yllätyshyökkäyksen suomalaisten jäätukikohdasta starttaamassa olleita hävittäjiä vastaan.

Taistelun aikana ilmassa oli yhteensä 19 suomalaishävittäjää ja 23 neuvostohävittäjää. Taistelukosketukseen suomalaiset ja neuvostoliittolaiset pääsivät noin klo 12:14. Kiihkeän taistelun aikana surmansa sai kolme suomalaislentäjää, ja tukikohdan hävittäjälentokoneista kaikkiaan seitsemän tuhoutui. Neuvostokoneita tuhoutui kolme, joiden lentäjistä kaksi sai surmansa ja yksi jäi suomalaisten vangiksi.

Näyttelyn esineistö on koottu suurimmaksi osaksi Karjalan Ilmailumuseon hylkytutkimustyöryhmän lentokonehylkyjen etsintätyön tuloksista.

Näyttely on avoinna pääkirjaston palveluaikojen mukaisesti, ma-pe klo 11-18.  Aattopäivinä ja kesäperjantaisin klo 11-16

Lisätiedot

To 12.1.2023 - Pe 6.12.2024
Imatran kaupunginmuseo