Jussi Valtakari ja Antti Ylönen, yksityiskohta teoksesta Siirtokunta, 2019, puu, väri

SYMBIOOSI – Jussi Valtakari ja Antti Ylönen

Lappeenrantalaislähtöinen, Imatran taidekoulussakin vuosina 1987–1988 opettanut Jussi Valtakari ja Juvalta kotoisin oleva Antti Ylönen luovat yhdessä teoksia, joissa Valtakarin minikokoiset ihmishahmot yhdistyvät Ylösen jyhkeisiin, puun materiaalisuutta korostaviin muotoihin. Valtakarin yhteiskuntaa ja ajankohtaisia asioita lempeän huumorin kautta kritisoivat teokset kertovat tarinan Ylösen luomalla näyttämöllä. Puuveistosten lisäksi näyttelyssä on esillä Ylösen valokuvia ja Valtakarin piirustuksia.

Nykyään Taivalkoskella asuva Jussi Valtakari käsittelee erilaisia median välittämiä maailmantapahtumia pienhahmojen ja pienen Taivalkosken asukkaan perspektiivistä. Työttömyys, virastojen palvelut, vanhusten hoito, syrjintä, heikompien kohtelu ja ikärasismi ovat taiteilijan usein käsittelemiä teemoja. Omien sanojensa mukaan hänen veistostensa perusta on kansanperinteen puhdetöissä; ne ovat veistämällä päivitettyä folk-poppia, joihin on lisätty todellisuutta maalaamalla ja kirjoittamalla.

Iissä vaikuttava Antti Ylönen on kuvataiteilija ja valokuvaaja, joka parhaiten tunnetaan puuveistoksistaan. Viime vuosien aikana veistosten rinnalle on noussut myös valokuva.

”Valokuvani ovat eräänlaisia valokuvamaalauksia tai urbaaneja luontokuvia. Tarkkailen ympärilläni olevia, pääasiassa rakennetusta ympäristöstä löytyviä yksityiskohtia, jotka liittyvät usein lahoamiseen ja hajoamiseen. Hetkeen, jolloin luonto alkaa vaikuttaa ihmisen rakentamaan ympäristöön.” 

 

Lisätiedot

Ti 11.4.2023 - Pe 2.6.2023
Imatran taidemuseo

Hinta

Vapaa pääsy! 

Näyttely on avoinna ma-pe klo 9-18

Aattopäivinä ja kesäperjantaisin 9-16