Sara Rapo, PILVIKONE, keskosäidin kokemuksia

”Olimme lähellä kotiutumista ja harjoittelimme käyttämään happirikastinta sairaalahuoneessa, hoitajan ohjeistuksella. Kommentoin rikastimen varsin kovaa puhinaa, verrattuna vauvalla aiemmin käytössä olleiden, lähes äänettömien happilaitteiden ääniin. Tähän hoitaja totesi -Minusta tämä laite kuulostaa ihan pilvikoneelle, kun sen puhisee ja puhkuu ja kosteuttaja kuplii. Vertaus oli niin kaunis, että se jäi mieleeni. Yli 6 kk minä iltaisin nukahdin poikani kanssa kuunnelleen pilvikoneen puhinaa.”

Näyttely koostuu installaatioista ja eri materiaaleille siirretyistä valokuvista. Teosmateriaaleina on käytettyä mm, lämpömuokattua muovilasia sekä betonia. Teoksissa käydään läpi äidin kokemuksia siitä mitä tunteita ja kokemuksia keskoslapsen syntymä ja terveyteen liittyvät asiat herättävät ja tuovat esiin.

Kuvataiteilija Sara Rapon poika Leon syntyi sektiolla, hengittämättä ja painoi n 700g. Leon vietti ensimmäiset 2 kk Hussin Saaressa, vauvojen tehohoitoyksikössä ja tämän jälkeen 3 kk Etelä-Karjalan keskussairaalan G4 lastenosastolla. Leon oli syntymästään asti happikoneeseen kytkettynä. Leonilla todettiin syntyessä keuhkoissa vaurioita, pieni aivoverenvuoto sekä myöhemmin myös keskosuuteen liittyviä silmämuutoksia, lisäksi liuta muita vastoinkäymisiä ja keskosuuteen liittyviä ongelmia. Näistä kaikista Leonille jäi vaikuttamaan vaikea PBD eli keskosten keuhkosairaus. Kaiken tämä keskellä Rapo jäi myös Leonin yksinhuoltajaksi.

Näyttelyn aikana kerätään lahjoituksia vauvojen tehohoitoyksikkö Saarelle (HUSS) sekä Etelä-Karjalan keskussairaalan G4 osastolle.

www.sararapo.com

Avoinna: ma-to 9-18, pe ja aattoina 9-16.

Lisätiedot

Ti 5.7.2022 - Pe 26.8.2022
Käytävägalleria

Hinta

Vapaa pääsy