Annu Vertanen, Valkoisen ja sinisen tarkasteleminen, 2016-2020, puupiirros kankaalle ja gozo-paperille

Risteymiä – Mayumi Niiranen-Hisatomi ja Annu Vertanen

Risteymiä-näyttelyssä kahden eri kulttuureja ja sukupolvia edustavan ja eri tekniikoin työskentelevän taiteilijan teokset luovat yhdessä kokonaisuuden, jossa menneisyys ja nykyisyys, muistot ja kokemukset risteävät ja punoutuvat uudeksi yhteiseksi tarinaksi.

Japanilaissyntyinen, Kajaanissa vuodesta 2008 lähtien asunut kuvataiteilija Mayumi Niiranen-Hisatomi haluaa teostensa kautta nostaa olemassa olevien esineiden arvoa sekä tuoda kulttuurin moninaisuutta koettavaksi ja nähtäväksi yleisölle. Hän käyttää teostensa materiaaleina olemassa olevia esineitä sekä kierrätys- ja luonnonmateriaaleja pyrkien luomaan työnsä mahdollisimman ekologisella tavalla. Teoksen tekniikka valikoituu valmistettavan työn ehdoilla, ja usein Niiranen-Hisatomi joutuu opettelemaan uuden tekniikan pystyäkseen luomaan haluamansa lopputuloksen. Teoksissa risteävät niin japanilaiset ja suomalaiset ikiaikaiset käyttö- ja taide-esineiden valmistusmenetelmät kuin kummankin maan luonnosta löytyvät materiaalit kuten urushi-puun mahlasta valmistettu lakka ja Kainuun kaoliini, taidekeramiikassa käytetty villisavi.

Imatralaisen taidegraafikko, professori Annu Vertasen teoksissa on nähty piirteitä suomalaisesta maisemasta ja japanilaisesta muotoilusta ja estetiikasta, jota luonnehtii pelkistetty graafinen ilme, vahva värinkäyttö ja selvärajaisuus. Risteymiä-näyttelyssä nähdään teoksia Vertasen Lippu-sarjasta, jossa taiteilija pohtii suomalaisuutta ja suomalaisuuden suhdetta muihin kansallisuuksiin. Kuka on suomalainen ja kuka ei ole suomalainen? Kysymys on monisyinen, eikä siihen ole olemassa yksinkertaista vastausta.

Vertanen on työskennellyt lipputeeman parissa vuodesta 2016 lähtien. Sarjan uusimmat teokset ovat tältä vuodelta. Vuosien myötä teosten sisältö on muuttunut yleisestä yksityiseen. Taiteilija on myös karsinut ilmaisunsa minimiin; sarjan ensimmäisissä osissa havaittavissa oleva tilallisuus ja syvyysvaikutelma on häivytetty olemattomiin. Jäljelle jää pelkistetty, abstrakti pinta, joka kätkee itseensä lippumotiivin.

 

Lisätiedot

Pe 4.8.2023 - Pe 29.9.2023
Imatran taidemuseo

Hinta

Taidemuseoon on vapaa pääsy.

Museo avoinna ma-pe klo 9-18.

Huom! 4.-25.8. pe 9-16