Esa Pietilä ja jousikvarteti erillisissä ikkunoissa

Ikoneja jousille & saksofonille

Esa Pietilä, tenorisaksofoni

Kanerva Mannermaan johtama Jousikvartetti:

Kanerva Mannermaa, viulu

Anna-Maria Huohvanainen, viulu

Vuokko Lahtinen, alttoviulu

Artturi Aalto, sello

___________________________________________________

OHJELMA

Icons of Blue, Black & Sun Jousikvartetto No. 2 (Esa Pietilä)

Colors of Liberation Soolosaksofonille (Esa Pietilä), 14 min

Blazing Flames, Saksofonikvintetto tenorisaksofonille ja jousikvartetille (Esa Pietilä), 28 min

Ohjelma on nykymusiikillinen matka jousien ja saksofonin tulkinnoin,  yhdessä ja erikseen. Vaikka Esa Pietilä tunnetaan jazzmusiikin parista, hän on viime vuosina säveltänyt paljon teoksia klassisen musiikin esittäjille, yhtyeille ja sinfoniaorkestereille sekä  esittänyt niitä. Konsertissa on kysymys jousisoittimien ja saksofonin nykymusiikillisista maailmoista, joissa tarkka kuulija saattaa löytää pilkahduksia jazzmusiikistakin.

Icons of Blue, Black & Sun on assosiaatio väreistä, ja siitä miten jokainen säveltäjä, esittäjä ja kuulija värit, ikäänkuin ikoneina yksilöllisesti ja henkilökohtaisesti kokee. Teos ei halua avata nimensä värejä tarkoituksella - teoksen kolmen osan ideana on, että kuulija voi henkilökohtaisesti assosioida nimen värit teoksen eri osiin. Saksofonikvintetto Blazing Flames kuvaa tulen eri olomuotoja ja Colors of Liberation puolestaan on teos soolo-saksofonille, joka sisältää improvisaatioita vaihtelevin teemoin.

___________________________________________________

JOUSIKVARTETTI 

Kanerva Mannermaa, Anna-Maria Huohvanainen, Vuokko Lahtinen ja Artturi Aalto ovat Suomen nuorten muusikoiden kärkikaartia. He ovat saaneet koulutuksensa Suomen lisäksi mm. Saksassa, Ranskassa, Belgiassa, Serbiassa ja Venäjällä, ja työskentelevät kaikki sekä kamarimuusikkoina että Helsingin huippuorkestereissa. Heitä yhdistää into tehdä klassisen musiikin ohella ennakkoluulottomasti projekteja myös muiden genrejen parissa. Yhdessä he ovat soittaneet mm. Helsingin kamariorkesterissa sekä Luosto Soi! -festivaalilla.

ESA PIETILÄ

Esa Pietilä säveltää tilausteoksia soolo-teoksista laajamuotoisiin sävellyksiin sekä musiikkia omille projekteilleen. Laajempia teoksia orkesterille häneltä ovat tilanneet kantaesitettäväksi 

mm. kamariorkesteri Avanti!, Zagros ensamble, UMO Jazz Orchestra, Mikkelin kaupunginorkesteri, Osuma lyömäsoitinkvintetti, Akademiska Sångföreningen, Tampere Raw kamariyhtye, 5 Parts puhallinkvintetti ja Bravade nokkahuilukvartetti.

Pietilä on kantaesittänyt orkesterin solistina mm. oman konserttonsa Graffiti Play Avanti! kamariorkesterin kanssa johtajanaan Esa-Pekka Salonen, sekä Kalevi Ahon tenorisaksofonikonserton 

Pori Sinfoniettan (joht. Jan Söderblom) ja Lappeenrannan kaupunginorkeste-rin (joht. Tibor Bogányi) kanssa, Eero Hämeenniemen saksofonikonserton SE Ensamblen kanssa (joht. Santtu-Matias Rouvali), oman konserttonsa Pulses, Waves & Dialoques jousiorkesterille ja tenorisaksofonille Mikkelin kaupunginorkesterin kanssa (Joht. Hossein Pishkar), sekä Zagros ensamblen kanssa oman teoksensa Asterion.

Pietilä on saanut useita tunnustuksia kansainvälisesti. Kotimaassa hänen toimintaansa ovat tukeneet monet kulttuurisäätiöt. Vuonna 2016 Pietilä sai Suomen Jazzliiton Vuoden Jazzmuusikolle myönnettävän Yrjö palkinnon.

Lisätiedot

Ke 15.11.2023 19.00
Karelia-sali
Kesto:
57 min, ei väliaikaa

Hinta

Normaali

  • 20 EUR

K-18 Normaali

  • 20 EUR

(Lipun hinta toimituskuluineen alkaen.)