Taipaleenjoki - ooppera

Sota runoilijan silmin; Taipaleenjoki – ooppera

Taipaleenjoki-oopperan tarina on realistinen kuvaus talvisodan tapahtumista kansallisrunoilijamme Yrjö Jylhän (Heikki Kilpeläinen) näkökulmasta. Jylhän kirjoittamaa runokokoelmaaa “Kiirastuli” (1941) pidetään taiteellisesti parhaimpana kuvauksena talvisodan hengestä.

Ooppera on muutakin kuin tarina Suomalaisten rohkeudesta ja periksiantamattomuudesta. Teos antaa kasvot myös vastapuolen inhimillisille kohtaloille. Puna-armeijan puolelta taisteluita tarkkaili runoilija Jevgenij Dolmatovskin (Jyrki Anttila), jonka tehtäväksi oli annettu kirjoittaa suuri juhlaruno voiton kunniaksi. Runoa ei koskaan syntynyt, sillä voitto jäi saamatta. Sen sijaan Dolmatovski kirjoitti alakuloisen runon; Muistelmia Taipaleenjoelta: Oli vaikeamp’ yli sen mennä, Kuin ylittää elämä.

Oletko elossa vielä?

Teos näyttää myös yhden usein unohtuvan puolen sota-ajasta. Jylhän vaimon Kirstin (Tiina- Maija Koskela) kohtaukset kotirintamalta tuovat esille inhimillisen puolen sodan julmuudesta. Epävarmuus, pelko, ja rintamalta tulevia kirjeitä syynäävä sensuuri rokottavat oman veronsa kotirintaman moraalista, ja vastapainoksi tuli usein ilakointi kapakoissa.

Yrjö Jylhän roolissa vuorottelevat Jaakko Kortekangas ja Heikki Kilpeläinen.

Muissa rooleissa nähdään mm. Jyrki Anttila, Jouni Kokora, Jere Hölttä, Tiina-Maija Koskela, Tuomas Miettola, Jasper Leppänen & Vikke Häkkinen.

Oopperassa mukana myös lapsikuoro.

Ohjaus - Juulia Tapola

Lavastus - Jari Jalonen

Kapellimestari - Mikk Murdvee/Tuomas Törmi

Lisätiedot

La 2.12.2023 14.00
Karelia-sali
Kesto:
2 h 30 min sisältäen väliajan

Hinta

Normaali

  • 48.5 EUR

Parvi K-18, normaali

  • 48.5 EUR

(Lipun hinta toimituskuluineen alkaen.)